Onderhoudslader
een webshop van CaravanMoverShop
CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO


Welke mover?


Submenu's:


Welke mover voor welke caravan


Onder bijna elke caravan kan een mover gemonteerd worden. In sommige gevallen zijn er speciale montageplaten nodig. Veel caravans hebben een standaard AL-KO chassis, er zijn dan geen montageplaten nodig. Hieronder kunt u uw caravanmerk en bouwjaar invullen. U krijgt dan te zien welk chassis er waarschijnlijk onder uw caravan zit. Vervolgens geven wij u per movermerk de montagemogelijkheden aan. U kunt vervolgens zelf een mover selecteren.

Neem contact met ons op indien uw caravan er niet bij staat of als er iets onduidelijk is.

Selecteer uw caravan en het bouwjaar:
Welke mover moet ik kiezen?groningen-site-mover
De keuze voor een mover is niet alleen afhankelijk van welke mover u wilt, elke mover heeft eigenschappen die bepalen welke voor u en uw caravan de beste keuze is. De mover moet optimaal gemonteerd kunnen worden zodat de kans op problemen zo klein mogelijk is. In theorie kunt u bijna elke mover onder elke caravan monteren, maar zo eenvoudig is het in de praktijk helaas niet. Het begint al met de vraag of de mover voor of achter de wielen gemonteerd moet worden. Als we de mover voor de wielen monteren, heeft u na montage minder bodemvrijheid over dan achter de wielen. Achter de wielen is de mover echter een heel erg dure spatlap, hetgeen voor geen enkel product goed is. Wij adviseren een mover voor de wielen te monteren, indien dit niet gaat, monteer dan alleen een goed beschermde mover achter de wielen, welke ook optimale garantievoorwaarden heeft.

Wij vragen tijdens een gesprek altijd eerst welke caravan u heeft. Zo proberen wij te achterhalen welk chassis onder uw caravan zit. Wij weten van veel caravans welk chassis het meest voorkomend is. Als dit is vastgesteld, moeten we bepalen welke movers in aanmerking komen. Een deel van deze informatie staat in de specificaties vanaf de fabrikanten. Helaas is het vaak moeilijk om met deze gegevens movers met elkaar te vergelijken. Waar door de ene fabrikant de minimale waarden worden vermeld, worden door de andere fabrikant de maximale waarden vermeld. Wij hebben veel praktijkervaring en kunnen u op grond van deze ervaring een goed en eerlijk advies geven.

Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen welk chassis onder een caravan zit. Veel caravans van 2000 tot 2007 hebben een chassis met een hoogte van 18-20 centimeter, het zogenaamde standaard chassis. Bij dit chassis kunt u bijna elke mover monteren zonder gebruik te moeten maken van montageplaten. Bij de andere jaren is het niet zo eenvoudig te zeggen welke mover gemonteerd kan worden. Vooral de nieuwe chassis maken het voor de advisering en monteurs niet gemakkelijk. Nieuwe caravans hebben ook vaak minder bodemvrijheid. De caravan ligt dan fijner achter de auto, maar een mover met te weinig bodemvrijheid is vragen om problemen.
Om u te helpen hebben wij een handig overzicht gemaakt waarin u uw caravanmerk en het bouwjaar kunt selecteren. U krijgt dan een advies te zien wat de mogelijkheden zijn voor montage.Gewichten en verlies van bodemvrijheid


De onderstaande tabellen maken het vergelijken van de verschillende movers gemakkelijk. In de eerste tabel ziet u de volautomatische movers, in de tweede tabel de halfautomatische. In de tabellen vermelden wij het maximale gewicht dat de caravan inclusief belading volgens de fabrikant mag hebben en ons persoonlijke advies. Ons persoonlijke advies is gebaseerd op onze ervaring. Wij willen dat een mover een keg van 25% op kan rijden zonder overbelasting en zonder dat de elektromotor het hoorbaar moeilijk heeft. Dit om een maximale levensduur te behalen. Dan staat de inbouwhoogte vermeld. Een standaardchassis heeft een hoogte van 18-20 cm, een minder hogere mover heeft alleen tot gevolg dat er meer loze ruimte boven de mover is. Als er zich echter een verwarmingsbuis of afvoer bevindt op de plek waar de mover moet komen, is juist de inbouwhoogte heel belangrijk. Ook zeer belangrijk is het verlies van bodemvrijheid. De ruimte die overblijft na montage van de mover moet naar onze mening 15 cm zijn. Wettelijk is hier geen norm voor. Alles natuurlijk onder voorbehoud van wijzigingen en meetfouten.

Onze complete sets bestaan ook uit een accu en lader. Het gewicht van set 1 is ongeveer 12 kg, set 2 is 19 kg, set 3 en 4 ongeveer 27 kg. Set 5 en 6 wegen respectievelijk 2 en 6 kg.

Volautomatische movers


De movers met een automatisch opzetsysteem zijn te onderscheiden in twee soorten. De goedkoopste manier is puur de handeling (draaien of slag) automatiseren met een motortje. Het motortje draait totdat het einde van de as is bereikt. De duurdere movers hebben ook de nodige intelligentie ingebouwd waardoor de rollen altijd met de juiste druk op de banden worden gezet. De kans op storingen bij een mover met automatisch opzetsysteem is in theorie groter, echter deze kans is bij de movers met een intelligent opzetsysteem zeer klein. De prijsstelling van de mover geeft eigenlijk al aan of het een intelligente mover is. Wij verkopen alleen intelligente volautomatische movers.
Mover:Gewicht:Max. gewicht fabrikant:Ons advies:Soort: Hoogte:Verlies bodem vrijheid:Lengte
AL-KO Mammut M32 kg2200 kg bij 13%1800 kgvolautomaat18 cm0 cm 48 cm
AL-KO Mammut40 kg2200 kg bij 13%1800 kgvolautomaat18 cm 6 cm 48 cm
PowrMover Evo+39 kg 2200 kg bij 20%1500 kgvolautomaat15.5 cm 4.4 cm cm
Reich EasyDriver Pro 1.831 kg1800 kg bij 15%1500 kgvolautomaat12 cm5.7 cm35 cm
Reich EasyDriver Pro 2.333 kg 2300 kg bij 15%2200 kgvolautomaat12 cm 5.7 cm 35 cm
Reich EasyDriver Pro 1.8 BPW-Hobby32 kg1800 kg bij 15%1500 kgvolautomaat12 cm0 cm35 cm
Reich EasyDriver Pro 2.3 BPW-Hobby 34 kg 2300 kg bij 15%2200 kgvolautomaat12 cm 0 cm 35 cm
Truma SeR33 kg 2000 kg bij 15%1800 kgvolautomaat16.0 cm 5.5 cm 30 cm
Truma XT33 kg 2350 kg bij 13%1800 kg volautomaat13.0 cm5.5 cm32 cm


Effectieve druk op de banden


De volautomatische Reich movers slaan af bij een druk van ongeveer 4500NM. De Truma SeR met ongeveer 5600NM en de PowrMover Evo+ met ongeveer 6900NM. De effectieve druk is bij de Truma en PowrMover lager doordat de mover maximaal 4 cm naar voren kan gaan. Meestal is een mover op 2 cm van de band af gemonteerd. De maximale druk wordt dus op het metaal van het montageframe opgebouwd. Bij de movers van Reich gaat de mover 1 cm meer naar voren toe. Zodoende bouwt een mover van Reich de hoogste druk op de band op. Dit in combinatie met de oppervlakte van de rol, geeft bij dit merk de minste kans op slippende rollen.

Halfautomatische movers


De handmatige movers zijn onder te verdelen in twee varianten. Een opzetsysteem met een hendel (een stang die een slag gedraaid wordt), of met een slingersysteem (zoals de uitdraaipootjes van de caravan). PowrMover en Truma hebben een handmatige mover met een hendel. Bij deze movers dient u met een hendel een slag te maken om de rollen naar de band te brengen. Bij een hendelsysteem kan het soms wat zwaar gaan, het handmatig op de banden zetten van de rollen gaat het makkelijkst met de Truma SR2 mover.

Bij het slingersysteem wordt de druk op de banden bepaald door de rollen tegen de banden te draaien. Bij Reich is de afstand die de mover naar voren schuift 1 cm meer dan bij alle andere merken. Zodoende kunt u zonder problemen genoeg druk opbouwen. Deze draaibeweging kan ook met een boormachine gedaan worden. Dit opzetsysteem van Reich gaat erg soepel en is een ideaal systeem.
Mover:Gewicht:Max. gewicht fabrikant:Ons advies:Soort:Hoogte:Verlies bodem vrijheid:Lengte
PowrMover Evo39 kg2200 kg bij 20%1400 kgeenzijdig hendel15,5 cm4.4 cm cm
Reich Economy36 kg 1300 kg bij 15%1100 kgeenzijdig draaien10 cm 12 cm 26 cm
Reich EasyDriver Basic 1.832 kg 1800 kg bij 15%1500 kgeenzijdig draaien12 cm 5.7 cm 37 cm (motor 30 cm)
Reich EasyDriver Basic 2.334 kg 2300 kg bij 15%2200 kgeenzijdig draaien12 cm 5.7 cm 37 cm (motor 30)
Truma Go2 RH234 kg1800 kg bij 15%1500 kgeenzijdig hendel16.0 cm 5.5 cm 34 cm
Truma SX35 kg 2000 kg bij 13%1700 kgeenzijdig hendel16.0 cm 5.5 cm 35 cm


Kracht van de mover is afhankelijk van vele factoren


Een goede werking van de mover hangt af van verschillende factoren. De mover moet genoeg kracht hebben om het gewicht van de caravan te verplaatsen. Ook is de keuze van de accu bepalend voor het wel of niet goed functioneren van de mover. De accu moet voldoende capaciteit hebben om de grote hoeveelheid energie te kunnen leveren die een mover vraagt. Wij adviseren hiervoor een accu van Optima. De energie loopt via bekabeling van de accu naar de motoren. Alle verbindingen moeten goed zijn. Als een kabelverbinding niet goed vastgezet is, door bijvoorbeeld onjuist gereedschap of niet goed aangeknepen schuifstekkers, zorgt dit voor een hogere overgangsweerstand en komt de stroom niet volledig bij de motor terecht. Hierdoor kan de motor van een mover niet optimaal presteren wat zelfs kan resulteren in slippende rollen op de band. Verder is het belangrijk dat de mover tijdens de montage goed afgesteld wordt. Het is belangrijk dat de rol in breedte goed contact maakt met de band, maar ook dat de horizontale druk van de rol op de band zo optimaal mogelijk is.

Zelf monteren van een mover


Een caravanmover is een storingsgevoelig product. Het product zit namelijk bij de wielen, waar er veel vocht en troep op kan komen tijdens het rijden. Een mover gebruikt enorm veel stroom, op een recht stuk al snel 20A, maar bij belasting kan dit oplopen tot circa 70A met zeer kortstondige pieken van ruim 300A. De montage moet dus secuur en goed verricht worden. Wij stellen hoge eisen aan de montage, dit voorkomt veel problemen. Door opgedane ervaringen adviseren wij niet meer de mover zelf te monteren, maar dit professioneel te laten doen. De kans op storingen neemt significant af. Wij verrichten garantiewerk voor de verschillende fabrikanten en houden bij hoe de storingen ontstaan. De meeste storingen ontstaan door montagefouten en niet door fabricagefouten. Een simpel kabeloogje niet goed genoeg vastzetten kan na 3 jaar een defecte besturingskast tot gevolg hebben. Het vervangen hiervan kost meer geld dan de besparing op de montage.Schematische tekening bevestiging mover


Hoe de mover gemonteerd wordt kunt u schematisch op de onderstaande afbeeldingen zien.

bevestiging-mover

mover-montage-weergave


Vragen? mail ons op info@Onderhoudslader.nl Wij antwoorden erg snel.
Telefonisch zijn wij op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op
NL: 085-7843666.
©2000-2017 CaravanMoverShop

Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden | Juridisch | Contact | Facebook | Youtube | Google+ |CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO