Onderhoudslader
een webshop van CaravanMoverShop
CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO


Truma Moverslogo-Truma
Logo Truma

Truma is een Duitse fabrikant. Eind 2011 en medio 2012 hebben wij een bedrijfsbezoek gebracht aan het bedrijf in Putzbrunn, bij München. Truma is in 1949 opgericht. De oprichter was in het naoorlogse Duitsland onder de indruk van de Amerikaanse president Truman en heeft de onderneming daarnaar vernoemd. De naam Truma wordt met toestemming van de toenmalige Amerikaanse president gebruikt. De onderneming heeft naar eigen zeggen 400 medewerkers en is actief in meer dan 30 landen. Het merk ontwikkelt en ontwerpt zelf nieuwe producten. Truma is vooral bekend van de kachels en de boilers die in de meeste caravans te vinden zijn. Truma is groot geworden met de productie van gas gerelateerde producten.

Daarnaast maakt Truma onder andere airconditioners en caravan movers. Geruime tijd geleden heeft Truma de fabrikant Carver overgenomen. Carver is de uitvinder van de mover geweest. Daarnaast heeft Truma ook PowrWheel (PowrMover) overgenomen. Zodoende heeft Truma veel ervaring met caravan movers.

Movers in tests en op forums


Er zijn de afgelopen jaren meerdere mover testen gedaan.
Ons advies is altijd dat u zich niet volledig door deze testen moet laten leiden. Testen spreken elkaar vaak tegen en worden vaak niet kundig uitgevoerd.
Een test is ook altijd een momentopname, een testwinnaar zou bijvoorbeeld in de praktijk best de meest storingsgevoelige mover kunnen zijn.
Wij zijn gespecialiseerd in movers en hebben hierin veel praktijkervaring. Zodoende kunnen wij u goed adviseren omtrent de juiste keuze voor uw caravan.
Elektronica


Zoals met de meeste movers kunt u ook met de Truma movers nauwkeurig manoeuvreren. De door Truma speciaal ontwikkelde Durasoft-aandrijving combineert het gemak van de softstart en softstop met een duurzame aandrijving van stalen en bronzen tandwielen. Door de softstart en -stop trekt de mover volgens de fabrikant schokvrij op en wordt het chassis minder belast. Het nadeel van deze movers is dat de bediening nogal abrupt gaat, als u preciezer wilt manoeuvreren dient u de knoppen kort in te drukken. De Truma XT is een uitzondering; deze mover bedient niet schokkerig.

Een Truma mover is betrouwbaar door dat de besturingskast redundant is uitgevoerd. De software controleert continu de stroomopname en voorkomt oververhitting. De motoren gaan zodoende langer mee. Monteer een Truma mover voor de wielen om de maximale levensduur te behalen.

De levering is met een ergonomisch gevormde draadloze afstandsbediening. Er wordt een halsbandje meegeleverd, gebruik deze om onnodig vallen te voorkomen. Zodra u een knop loslaat van de afstandsbediening stopt de mover. De afstandsbediening werkt op een frequentie van 868 MHz, dit zorgt voor een stabiele draadloze verbinding. Indien de caravan zich buiten de reikwijdte van de afstandsbediening bevindt, of als zich een storing aan de mover of afstandsbediening voordoet, stopt de caravan onmiddellijk.

Veiligheid


De Truma movers zijn zoals wij zeggen 'moderne movers'. Een moderne mover rolt niet terug op hellingen tot 25%. De caravan beweegt niet zelfstandig voorwaarts of achterwaarts. Een mover zonder deze ingebouwde rem vormt een onberekenbaar veiligheidsrisico. Immers, zonder deze rem kan een caravan op een helling in volle vaart naar beneden komen bij een storing of lege accu. Bij een moderne mover hoeft u zich zelfs tot op zekere hoogte geen zorgen te maken dat u schade veroorzaakt als u de rollen vergeten bent van de band af te halen. U kunt simpelweg de caravan niet in beweging krijgen met de auto. Een mover zonder deze automatische rem (zelfremmende transmissie) heeft ongeveer 20% meer kracht. Echter de extra kracht gaat wel ten koste van veiligheid.

Het gewicht van de movers van Truma is ongeveer gelijk aan de concurrentie. U dient te rekenen op een 34 kg van de mover. Met de mover verliest u iets minder dan 6 cm bodemvrijheid.

De movers zijn resistent tegen pekel, stof, vochtigheid, zouthoudende lucht, olie, benzine en UV-straling door een corrosiebescherming. De aluminiumrollen met grote doorsnede besparen de banden. De mover kan gebruikt worden op elke ondergrond en manoeuvreren gaat ook goed in de sneeuw. De mover is krachtig en kan ook stoepranden van ca. 2 centimeter overwinnen zonder gebruik te hoeven maken van oprijplaten.

De movers hebben een Algemene gebruiksvergunning (ABE) en zodoende is geen TÜV-keuring noodzakelijk voor Duitse caravans. Voor Nederlandse caravans is dit niet relevant.

De inbouwmaten zijn als volgt:
inbouwmaten truma

Inbouwmaten Truma SR2, SeR, Go2


Go2 mover


De Go2 mover wordt gemaakt door Truma. Het product wordt niet primair verkocht als een Truma mover en heeft ook afwijkende garantievoorwaarden. De mover is ook niet te vinden op de website van Truma. De ondersteuning en garantie gaat volledig via dealers. U heeft op deze mover 2 jaar garantie.
De kwaliteit van deze mover is goed, het is immers de Truma SR mover die van 2008 tot 2011 verkocht werd. De kleur is wel veranderd, van grijs naar zwart.

Truma go2 caravanmover logo
Go2 logo

Techniek
De mover is op en van de banden te plaatsen door een draaihoek van 120 graden. Deze handeling is simpel te verrichten. De mover is standaard voorzien van een duo inschakelset, hiermee kunnen vanaf één zijde van de caravan beide rollen gelijktijdig op en van de banden geplaatst worden. Deze mover weegt zonder accu 34 kg. De stalen behuizing van de overbrenging maakt een stijging van 15 % bij een gewicht van maximaal 1800 kg mogelijk. Ook is het rijden op in de handel verkrijgbare oprijplaten en het rijden over een stoeprand van 2 cm mogelijk.

Truma go2 caravanmover
Go2 CaravanMover

Truma go2 gemonteerd caravanmover
Go2 Mover onder een caravan

Garantie
De Go2 mover heeft twee jaar garantie. Mocht u een probleem hebben, dan dient u naar ons te komen om het product te laten repareren.

Ons advies
Door de prijsstelling krijgt u kwaliteit tegen een lage prijs. De mover heeft slechts 2 jaar garantie en verliest 7 cm bodemvrijheid. U heeft een prijsvoordeel ten opzichte van de andere movers. De mover is geschikt voor caravans tot 1.800 kg (helling van 15%). Bij een caravan van 1.200 kg kunnen hellingen van 25% genomen worden. Wij vinden deze mover geschikt voor caravans tot maximaal 1500 kg onder de volgende voorwaarden:
De mover kan voor de wielen gemonteerd worden. Het chassis heeft een minimale hoogte van 18 CM en de mover kan direct op het chassis kan worden bevestigd. Wij adviseren deze mover niet bij caravans waar de AL-KO Vario platen nodig zijn en dat is vaak het geval bij caravans vanaf 2008.

Truma mover SR2


De Truma mover SR is in 2012 in twee stappen vernieuwd. De eerste verandering is dat er plastic kappen zijn toegevoegd voor verbeterde visuele afwerking. Daarnaast zijn de klemplaten (de bevestiging) veranderd. Hierdoor verliest de mover anderhalf centimeter minder bodemvrijheid dan voorheen. De Go2 is afgeleid van deze mover, de Go2 is zwart gespoten en in de markt gezet als budget-mover, hierbij is er bespaard op de garantie en afwerking. Het op en van de banden plaatsen van de aandrijfrollen gebeurt handmatig langs één zijde, hetgeen bij de Truma SR2 lichter gaat dan bij de Go2.
De Truma SR2 heeft in totaal 5 jaar garantie, 2 jaar volledig via Truma en elke Truma dealer, daarna 3 jaar onderdelengarantie (welke wij aanvullen met ook garantie op de arbeid). De Go2 heeft 2 jaar garantie via de dealer bij wie u de mover koopt.

Truma SR caravanmover
Truma SR2 mover

Deze mover is eenvoudig op en van de banden te plaatsen door een draaihoek van 120 graden. De handeling is simpel en moeiteloos te verrichten. De mover is standaard voorzien van een duo inschakelset, daarmee kunnen vanaf één zijde van de caravan beide rollen gelijktijdig op en van de banden geplaatst worden. Deze Truma mover weegt zonder accu 34 kg. De stalen behuizing van de overbrenging maakt een stijging van 10 % (bij een gewicht van maximaal 2000 kg), het rijden op in de handel verkrijgbare oprijplaten en het rijden over een stoeprand van 2 cm mogelijk.

De Truma mover open gemaakt:
Truma SR caravanmover open
Truma SR2 mover open gemaakt

Truma SR2 mover gemonteerd:
truma-sr2-gemonteerd.jpg
Truma SR2 gemonteerd

Ons advies
De Truma SR2 bevindt zich prijstechnisch gezien in het hogere segment. Voor nagenoeg hetzelfde geld kunt u ook een volautomatische mover kopen. Wij adviseren echter graag een half-automatische mover. Een half-automatische mover heeft minder motoren en elektronica, hetgeen ten goede komt aan de betrouwbaarheid. Deze half-automatische mover is van 2012 tot 2014 onze beste mover geweest. De mover is onder de meeste chassis te monteren. U verliest bijna 6 cm bodemvrijheid onder een normaal chassis met een hoogte van 18 cm of meer. Wij adviseren deze mover voor de wielen te monteren, montage achter de wielen raden wij af. Bij nieuwe caravans met een AL-KO Vario III chassis kunt u met behulp van montageplaten deze mover met 2 cm extra verlies van bodemvrijheid monteren. Wij adviseren altijd om na montage 15 cm bodemvrijheid over te houden, dit kan bij meerdere caravans krap worden. U heeft 5 jaar garantie op deze mover als wij deze monteren.

Nieuw klemplatensysteem


Vanaf 2012 heeft Truma een nieuw klemplaten systeem. Deze klemplaten zijn zo gemaakt dat er minder verlies aan bodemvrijheid gerealiseerd wordt. De klemplaten zijn voor monteurs eenvoudiger te monteren, maar als u voor het eerst een mover monteert, dient u tijdens het vastdraaien regelmatig te controleren dat de mover niet verschuift. Deze klemplaten zijn verkrijgbaar bij de SR2, SeR en XT.
truma-nieuwe-klemplaten.jpg
Truma nieuwe klemplaten

Truma SeR


De Truma SeR mover is een volautomatische mover van Truma. Deze mover is volledig automatisch en is geschikt voor enkelassige caravans tot 2.000 kg. Met deze mover kunt u een helling nemen van 15% bij een totaalgewicht van 2.000 kg. De mover heeft geen problemen om over oprijplaten (die vaak een helling van ca. 20 % hebben) te rijden (korte belasting). Het aanzwenken van de rollen naar de band toe gaat automatisch waarbij de druk op de banden wordt gecontroleerd door de elektronica. De mover gaat 4 cm naar voren toe. Aangezien de mover op 2 cm van de band afgesteld moet worden zal de rol maximaal 2 cm in de band duwen. Het opzetsysteem stopt automatisch zodra de druk voldoende is of zodra de mover de volledige 4 cm naar voren is geschoven. De druk wordt opgebouwd tot 5600 N-m, ruim 570 kg druk. In geval van een volledig ontladen of defecte accu is de mover van de band af te halen met een speciale meegeleverde sleutel.
Deze Truma SeR mover weegt zonder accu ongeveer 33 kg.

Truma Se-R caravanmover
Truma SeR Mover

Truma SeR mover gemonteerd:
truma-ser-gemonteerd.jpg
Truma SeR Mover gemonteerd

Veiligheidsstopcontact


Om te voorkomen dat de rollen tijdens het rijden onopzettelijk op de banden worden geplaatst, moet bij de mover SeR en XT een veiligheidsstopcontact worden gemonteerd. Alleen wanneer de caravanstekker in het 13-polige veiligheidsstopcontact wordt gestoken, is het automatisch op en van de banden plaatsen van de rollen en manoeuvreren mogelijk. Bij de SeR en XT movers wordt dit veiligheidsstopcontact altijd meegeleverd. De aansluiting is geschikt voor een Jaeger stekker. Indien u een andere stekker heeft, dient u mogelijk een verloopstekker te gebruiken. De SR mover kunt u aan en uitschakelen met de afstandsbediening.
logo-Truma
Veiligheidsstopcontact

Ons advies
De Truma SeR is een goede mover alhoewel het manoeuvreren wel iets schokkerig gaat. De bouwvorm is nagenoeg gelijk aan de SR2, u kunt het (montage)advies van de SR2 opvolgen.

Truma XT


De Truma XT mover is het topmodel van Truma. Deze mover is volledig automatisch en is geschikt voor enkelassige caravans. Deze mover weegt volgens de fabrikant slechts 28 kg, op de weegschaal 32 kg. Bij veel nieuwe caravans is een montageplaat ook vereist en dat verhoogt het gewicht verder met bijna 5 kg. De mover is uitermate compact en modern van binnen. De gebruikte motoren zijn koolborstelloos en volgende de fabrikant zodoende uitermate efficiënt. De mover is instelbaar in snelheid en stuurt uitermate comfortabel. U dient wel met twee handen te besturen. Tijdens het rijden probeert de elektronica de caravan zo recht mogelijk te laten rijden, de afgelegde afstand wordt gecontroleerd (op de rol gemeten) en als er een verschil is tussen links en rechts wordt het gecorrigeerd.

Het aanzwenken van de rollen naar de band toe gaat automatisch waarbij de druk op de banden wordt gecontroleerd door de elektronica. De mover gaat 4 cm naar voren toe. Aangezien de mover op 2 cm van de band afgesteld moet worden zal de rol maximaal 2 cm in de band duwen. Het opzetsysteem stopt automatisch zodra de druk voldoende is of zodra de mover de volledige 4 cm naar voren is geschoven. De druk wordt opgebouwd tot 5600 N-m, ruim 570 kg druk. In geval van een volledig ontladen of defecte accu is de mover van de band af te halen met een speciale meegeleverde sleutel.

Truma XT caravanmover
Truma XT Mover

Truma XT caravanmover
Truma XT mover gemonteerd

De inbouwhoogte van de XT is minder dan 14 cm. De mover is intern goed afgewerkt. Zie hieronder de afbeelding van een mover waar de kap van verwijderd is.
Truma XT caravanmover
Truma XT mover open

Truma XT2


De Truma XT2 mover is voor dubbelas caravans. Deze mover is evenals de XT een automatische mover. De mover is gelijk aan de XT, behoudens de software. Deze is aangepast voor dubbelas caravans. De XT2 mover bedient voor een dubbelas caravan zeer comfortabel. Zie hier een film:Garantie


Als u uw mover bij CaravanMoverShop koopt, weet u zeker dat u de maximale service en garantie van Truma krijgt. Wij zijn een door Truma aangewezen handelaar, u kunt ons daarom terugvinden op de website van de importeur: www.CaravanMover.nl en op www.Truma.com. U heeft zodoende de zekerheid van een origineel Truma product. Indien u een Truma mover bij ons bedrijf koopt en door ons laat monteren, geeft Truma u 5 jaar garantie op de mover. De garantie is in twee delen te splitsen. De eerste twee jaar kunt u gebruik maken van het servicenetwerk van Truma. Deze service is soms zelfs op locatie. Deze garantie wordt verleend door de importeur van Truma in Nederland. Daarnaast heeft u altijd recht op twee jaar internationale Truma garantie.
Indien u een probleem heeft, dient u contact op te nemen met ons of met Truma. Bij een probleem dat niet op afstand is op te lossen, kan Truma bij u langs komen om het probleem op te lossen. Deze aan huis service is mogelijk in een deel van Europa.
Van het derde tot vijfde jaar dient u zich bij ons te melden en krijgt u de onderdelen garantie van Truma. Wij verrichten de arbeid kostenloos voor u.

truma 5 jaar garantie


Voorgaande modellen


Hieronder staan de voorgaande modellen beschreven. Leuk om de verschillen te zien.

Dubbelas: Truma TeR2 en TeR4


De Truma TeR2 mover is geschikt voor dubbelassige caravans. De basis van dit model is de SeR mover. De TeR2 is een SeR mover met aangepaste software. Deze heeft twee motoren en kan dubbelassige caravans tot 2.250 kg aan. De TeR4 mover heeft vier motoren en twee besturingskasten (maar natuurlijk maar één afstandsbediening) en kan caravans tot 3.000 kg aan. Dit op basis van hellingen van 10%. De overige specificaties kunt u verder terug vinden bij de SeR mover.

Het manoeuvreren van de TeR2 mover gaat in de bochten schokkerig, dit is een eigenschap van elke dubbelas caravan maar vooral in combinatie met de twee motoren van de TeR2. De TeR4 is een stuk krachtiger en manoeuvreert comfortabeler.

Een gemonteerde TeR2 mover:
Truma ter2 gemonteerd caravanmover
Truma TeR2 Mover

Film van een TeR2 in werking.
Een gemonteerde TeR4 mover:
Truma ter4 gemonteerd caravanmover
Truma TeR4 Mover gemonteerd

De twee besturingskasten voor de TeR4 (bij de TeR2 is er maar één besturingskast).
Truma ter4 gemonteerd caravanmover 2
Truma TeR4 Mover besturingskasten

Film van een TeR4 in werking:Vragen? mail ons op info@Onderhoudslader.nl Wij antwoorden erg snel.
Telefonisch zijn wij op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op
NL: 085-7843666.
©2000-2017 CaravanMoverShop

Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden | Juridisch | Contact | Facebook | Youtube | Google+ |CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO