Onderhoudslader
een webshop van CaravanMoverShop
CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO


Reich MoversReich is een Duits bedrijf dat in 1975 is opgericht. De oudere movers van Reich dragen de naam Move Control, de huidige movers dragen de naam Easy Driver. Naast movers maakt Reich van oudsher ook kraantjes, verlichting, pompen en andere accessoires voor de caravan. De meeste waterkranen die u in een caravan vindt, zijn van marktleider Reich. De fabriek van Reich staat in Eschenburg, in de Duitse deelstaat Hessen. Hier werken ruim 150 mensen en in Nederland heeft Reich een filiaal in Arnhem (IVRA). Ons bedrijf CaravanMoverShop heeft in 2011 en 2013 een rondleiding gehad in de fabriek van Reich. De Reich Easy Drivers worden voor een groot deel nog echt in Duitsland gemaakt. Reich heeft intussen een jarenlange ervaring met movers, door de voortdurende doorontwikkeling hebben zij een betrouwbare serie movers in de markt gezet.

logo-Reich Reich fabriek
Reich fabriek in Hessen, Duitsland

Movers in tests en op forums


Er zijn de afgelopen jaren meerdere mover testen gedaan.
Ons advies is altijd dat u zich niet volledig door deze testen moet laten leiden. Testen spreken elkaar vaak tegen en worden vaak niet kundig uitgevoerd.
Een test is ook altijd een momentopname, een testwinnaar zou bijvoorbeeld in de praktijk best de meest storingsgevoelige mover kunnen zijn.
Wij zijn gespecialiseerd in movers en hebben hierin veel praktijkervaring. Zodoende kunnen wij u goed adviseren omtrent de juiste keuze voor uw caravan.
Elektronica


Hieronder worden eerst de algemene kenmerken die alle Reich movers met elkaar gemeen hebben besproken. Daarna worden de verschillen van de movers besproken.

Er zijn twee besturingskasten. Het eerste model is de RC1, die werkt op een lage frequentie (434 Mhz) en is storingsgevoelig qua signaal. Als u een automatisch opzetsysteem (motordrive) gebruikt, dient u een aparte afstandsbediening te gebruiken. Het tweede model besturingskast is de RC2 (en RC3). Deze besturingskasten zijn terug te vinden in de duurdere volautomatische movers (Ecoline en Compact). Deze werkt op een hogere frequentie en is minder storingsgevoelig qua signaal. Tevens heeft de RC2 op de afstandsbediening de knoppen zitten om de rollen op de band te krijgen.

De Reich EcoEasy, EasyDriver Basic en Pro, Ecoline en Compact beschikken over een automatische rem, safety control. De mover stopt veilig op een helling. Tevens worden de caravan en het rangeersysteem automatisch beschermd tegen overbelasting. Dit noemen wij de moderne movers. Wij adviseren altijd de koop van een moderne mover, omdat deze veiliger zijn en veel meer comfort bieden. Alleen movers van PowrMover (Evo en Evo+), AL-KO, Reich (EcoEasy, Easy Driver Basic en Pro, EcoLine en Compact) en Truma (Go2, SR2, SeR en XT (alhoewel die door middel van een rem wordt beveiligd)) zijn moderne movers, de andere movers blijven niet staan op een helling en vinden wij dus niet optimaal.

Elke Reich mover is bedienbaar met de afstandsbediening, maar u kunt de Economy, Eco Easy, Ecoline en Compact ook in noodsituaties bedienen met een kabelverbinding (bijv. bij signaalstoring of door een lege batterij in de afstandsbediening!). De elektronica is uitgerust met een softstart en -stop functie. Het voordeel van een softstart is dat de caravan gelijkmatig wegrijdt waardoor het chassis minder wordt belast. Deze functie zit op elke mover die wij in ons assortiment hebben. Bij een Reich Move Control is het niet mogelijk om bij te sturen tijdens het rijden, alhoewel als u snel de knoppen wisselt, u wel zonder te stoppen een bocht kunt maken. Bij de Reich Easy Driver's kunt u wel bijsturen tijdens het rijden.
Met elke mover die wij verkopen voor enkelassige caravans kunt u de caravan om de as laten draaien.
De moderne Reich Movers


De Reich Economy is geen moderne mover. De Reich EcoEasy, EasyDriver Basic en Pro, Ecoline en Compact zijn wel moderne movers. Deze gebruiken een tandwielkast met een worm-overbrenging. Deze overbrenging kost wel veel kracht, echter het voordeel van deze motoren is dat ze blijven staan op een helling en zijn beveiligd tegen overbelasting.

Reich move control opengewerkt
Reich Ecoline binnenkant

De Reich EcoEasy is een combinatie van de Reich Ecoline en de Reich Economy. De EcoEasy wordt met een slinger op de band gedraaid. De mover verliest 6,3 cm bodemvrijheid en is zodoende te plaatsen onder de meeste caravans. Hij blijft stil staan op een helling en heeft een compact design, de inbouwhoogte is dus gering.

Het topmodel van Reich is de Reich Compact en de uitgeklede variant is de Reich Ecoline. Deze hebben een intelligent elektronisch opzetsysteem. Dit opzetsysteem zorgt er voor dat de rollen altijd met de juiste druk op de banden komen. Doordat dit systeem uitschakelt zodra er voldoende druk is opgebouwd, zijn er weinig storingen aan dit systeem. De opvolgers van de Compact en de Ecoline zijn de Easy Driver Pro 2.3 en de Easy Driver Pro 1.8 welke elders op deze pagina beschreven worden.

Een goed argument om te kiezen voor de moderne movers van Reich is dat deze fabrikant de metalen onderdelen galvaniseert en dus niet lakt. De kans op roest is zodoende een stuk minder. De movers zijn relatief licht van gewicht en optimaal beschermd tegen vocht. De Reich Ecoline, Easy Driver Pro en Compact mover monteren wij zelfs achter de wielen waar ze te maken hebben met opspattend water tijdens het rijden.

Reich garantie


Op de tweede en derde generatie Reich Movers heeft u 5 Jaar garantie indien deze door ons geleverd en gemonteerd worden. De eerste twee jaar heeft u recht op de standaard garantie van Reich. Dit betekent dat als u een probleem heeft, u met elke servicepartner van Reich in geheel Europa contact kunt opnemen. In het derde tot vijfde jaar heeft u recht op onderdelengarantie van Reich en wij leveren garantie op de arbeid. Bij zelfmontage heeft u bij elke aanbieder 2 jaar garantie. Als enige bieden wij u echter daarna 3 jaar coulance aan. U dient de mover dan wel correct gemonteerd te hebben (voor de wielen, met in achtname van de montagehandleiding en wettelijke norm. Tevens dient u ons advies te hebben opgevolgd).
Bij storingen kunt u ons contacteren. U kunt ook direct contact opnemen met Reich Nederland, dat is het bedrijf IVRA te Arnhem. In Duitsland en Oostenrijk heeft u vaak zelfs recht op service aan huis (of camping). In Nederland en België is dit niet altijd het geval.
Op de Economy Light heeft u twee jaar garantie, op de normale Economy zit 5 jaar garantie indien wij deze leveren en monteren.
Reich-garantie

Derde generatie Reich EasyDriver


De fabrikant Reich heeft een totaal nieuw concept opgezet met de naam EasyDriver. De slogan is: 'Nu wordt het eenvoudig!'. Door de grote keuze in montageplaten is deze mover onder nagenoeg elke caravan te monteren.
Er zijn twee modellen, de Basic en de Pro. Het verschil betreft de wijze waarop de rollen naar de band gaan, bij de Pro gaat dit volautomatisch en bij de Basic dient u dit met de uitdraaisteunadapter te doen. Deze handbeweging gaat lichter dan het uitdraaien van de pootjes, maar kan nog eenvoudiger worden gemaakt met een accuboormachine. Van deze twee modellen zijn er twee varianten waarbij een getal het maximale gewicht aangeeft in ton, zijnde de 1.8 (1800 kg) en de 2.3 (2300 kg). Bij dubbelascaravans is het dan 2.8 of 3.1.
De Reich EasyDriver modellen 2.3 hebben de meeste kracht. Dit komt doordat er grotere motoren worden gebruikt en de bekabeling dikker is (10mm2). Deze mover is dus geschikt voor de allerzwaarste caravans. Voor caravans tot 1500 kg adviseren wij de EasyDriver 1.8, deze hebben een dunnere bekabeling en een minder krachtige motor. U kunt tot dit gewicht een keg van 25% op rijden zonder de motoren te zwaar te belasten. De EasyDrivers wegen allen rond de 34 tot 36 kg.
Alle Reich EasyDrivers hebben door een gepatenteerde oppervlakte de beste grip op de banden en geven onder alle omstandigheden, nat gras, stijgingen en regen het beste resultaat. Dit in combinatie met een zeer fijne softstart en -stop.

Easydriver, maakt het eenvoudig


Het motto van de EasyDriver is ook terug te vinden in de bediening. De draadloze afstandsbediening werkt met knoppen en bedient zeer comfortabel. Het resultaat is dat de caravan zeer rustig de bochten kan maken en dat het aankoppelen aan de auto eenvoudig wordt. De EasyDriver Pro, de volautomaat, heeft extra knoppen om de mover automatisch naar de banden te laten gaan.
De nieuwe afstandsbediening geeft ook aan of de accu van de caravan leeg is, of dat de batterijen van de afstandsbediening vervangen moeten worden. Ook wordt het gemeld als er geen contact kan worden gemaakt of als de mover overbelast wordt.

EasyDriver Basic


De Easydriver Basic is het manuele model. U dient de rollen met de hand naar de band te brengen. Dit doet u met de uitdraaisteunadapter of de accuboormachine.
Easy Driver Basic 1.8
Easydriver Basic 1.8
Easy Driver Basic 2.3
Easydriver Basic 2.3


EasyDriver Pro


De EasyDriver Pro is de volautomatische variant. Het bijzondere aan deze mover is dat wij deze omgekeerd kunnen monteren. Deze wijze van montage is optimaal bij sommige Eriba Touring en Trigano caravans. Tevens bestaan er adapters om de totale hoogte van stang en mover te verlagen van 16 naar 11 cm. Een mover monteren wij het liefst voor de wielen, dan komt er simpelweg minder spatwater op. De EasyDriver Pro is echter dermate afgeschermd, dat deze mover ook achter de wielen te monteren is. Dit is ideaal indien de mover voor de wielen niet te monteren is; of juist daar te veel bodemvrijheid verliest. De firma Reich heeft in samenwerking met ons veel montageplaten ontwikkeld en zodoende is de Reich EasyDriver geschikt voor nagenoeg elke caravan.
Easy Driver pro 1.8
Easydriver Pro 1.8

Easy Driver pro 2.3
Easydriver Pro 2.3


Tweede generatie Reich MoveControl


Reich MoveControl EcoEasy


De Reich EcoEasy is gebaseerd op de Reich Ecoline. Echter beschikt deze niet over een automatisch opzetsysteem en heeft hij een iets minder krachtige motor. Het is een semi-automatische mover, u draait de rollen naar de band toe door middel van een slinger. U kunt hiervoor de slinger gebruiken waarmee u de pootjes uitdraait of nog handiger met een adapter op de accuboormachine. U verliest met deze mover 6,3 cm bodemvrijheid en de mover heeft een hoogte van slechts 12 cm.

Deze mover is ook een moderne mover en heeft zodoende een ingebouwde rem, de mover blijft staan op een helling. Er wordt 5 jaar garantie gegeven op deze mover door Reich. De mover weegt volgens specificaties slechts 32 KG. Wij adviseren deze mover omdat dit de goedkoopste goede mover is die onder bijna elke caravan te monteren is en 5 jaar garantie heeft. Het tweede voordeel van de mover is dat het opdraaien op de banden een gebruiksvriendelijk alternatief is voor het hendelsysteem.

Reich-move-control-Ecoeasy
Reich EcoEasy

Reich-move-control-Ecoeasy-foto-2
Reich EcoEasy

Reich-move-control-Ecoeasy-foto-3
Reich EcoEasy metaaldelen

Reich EcoEasy gemonteerd:
reich-ecoeasy-gemonteerd.jpg

Zo wordt de mover op de banden gedraaid.


Reich Move Control Compact


De Move Control Compact is het topmodel van Reich. De afmetingen van deze Move Control zijn compact. De inbouwhoogte is slechts 12 cm. Hierdoor past de Move Control onder de meeste caravans. Deze Reich Move Control heeft een goed design en is gemaakt van sterke materialen. Als wij hem monteren heeft u 5 jaar garantie (onder voorwaarden). De Move Control Compact weegt 33 kg.

Reich-move-control-compact
Reich Compact

De Reich Compact is volledig automatisch. De rollen zijn met de afstandsbediening tegen de banden te zetten of van de banden te halen. Geen nood als de accu leeg is, de rollen zijn altijd eenvoudig handmatig van de banden af te halen. De aluminium aandrijfrollen hebben een oppervlak van 18 cm, dit zorgt voor een optimale grip op de banden.

De aandrijfrollen drukken, onafhankelijk van elkaar, met 300 kg tegen de band. De druk is zodoende altijd optimaal voor deze mover. Linker en rechter deel zijn hetzelfde; deze worden omgedraaid ten opzichte van elkaar gemonteerd. Dit is erg gemakkelijk voor onderdelen die eventueel besteld dienen te worden; er is immers geen verwarring meer over links of rechts.

Reich compact opngemaakt
Reich Compact opengemaakt

De Move Control is geschikt voor caravans tot 2.000 kg (de Tandemasser tot 3.000 kg). De Move Control Compact wordt geleverd met de Reich RC2 elektronica, voorzien van softstart en -stop. Het opzetten van de rollen gaat met een knop op de afstandsbediening.

Bij de levering is inbegrepen de compacte vernieuwde universele bevestigingsset, elektronica met afstandsbediening, verbindingskabel, montage- en gebruikshandleiding en luxe bewaarmap.

Ons advies
De Reich Compact is het topmodel van Reich. Wij adviseren deze mover tot ongeveer 2000 kg. U kunt dan met gemak een keg op rijden. De motoren zijn geremd zodat de caravan op een helling blijft staan en niet terug kan rollen bij een storing of een lege accu.
Echter door de prijsstelling is de Reich Ecoline veelal een interessante keuze. De verschillen tussen deze twee movers zijn minimaal (zie omschrijving van de Ecoline). De Reich Compact is aan te raden als u weinig inbouwhoogte heeft en toch een grotere caravan. U kunt hierbij denken aan montage onder een verlaagde instap van een Fendt of Tabbert caravan.
Indien wij de mover monteren, heeft u 5 jaar garantie op deze mover.

Reich Move Control Ecoline


De Reich Move Control Ecoline is in 2011 geïntroduceerd en is feitelijk een uitgeklede Reich Compact. Deze mover is geschikt voor caravans tot 1800 kg (de Compact tot 2000 kg). Het verschil is te vinden in:
bekabeling van de accu naar de elektronicabox is 10mm2 (bij Compact 16mm2)
bekabeling van de elektronicabox naar de motoren is 6mm2 (bij Compact 10mm2)
de rollen zijn niet geanodiseerd
geen positiemarkering en sticker, geen opbergmap en een andere beschermkap.

Reich-move-control-ecoline
Reich EcoLine

Reich Ecoline gemonteerd:
reich-ecoline-gemonteerd.jpg


Reich Ecoline gemonteerd onder een caravan


Reich EcoLine onder een Tab

Ons advies
De Reich Ecoline is de beste keuze voor caravans tot 1600 kg. De Reich Ecoline is aan te raden als u weinig inbouwhoogte heeft. U kunt hierbij denken aan montage onder een verlaagde instap van een Fendt of Tabbert caravan of aan montage onder een Eriba Touring caravan (met montageplaten).
De mover biedt in zijn prijsklasse een goede concurrentie tegen de andere goedkopere merken. De mover is het instapmodel van wat wij noemen de moderne volautomatische movers. In 2013 en 2014 is dit de volautomatische mover met de minste problemen geweest. Wij adviseren de mover voor caravans tot 1600 kg. De mover kan dan nog met gemak een keg oprijden. De motoren zijn geremd zodat de caravan op een helling blijft staan en niet terug kan rollen bij een storing of een lege accu. Indien wij de mover monteren, heeft u 5 jaar garantie op deze mover.

Tandemasser modellen


Van elke versie heeft Reich ook een tandemasser model. Wij verkopen alleen de Reich Ecoline Twin en Compact Twin. Dit zijn in feite twee Move Controls met twee gekoppelde besturingskasten. Deze Move Controls drijven de 4 wielen aan. Het voordeel van een Reich dubbelas mover is dat deze een gepatenteerde software hebben om een bocht om te gaan. De movers maken dus voor een dubbelas caravan de bocht zeer comfortabel. De Reich movers kunnen een stijging van ongeveer 15% aan bij 2000 kg. Ze zijn geschikt voor een caravan met een maximaal gewicht van 3.000 kg. De Reich Ecoline Twin is geschikt voor caravans tot 2.800 kg.


Eerste generatie Reich MoveControl


Reich Move Control Economy en Economy Light


De Reich Move Control Economy is het voordelige instapmodel van Reich. Het model is geïnspireerd op de oude Move Control Comfort. Er zijn twee varianten van de Economy, de normale en de light. De light versie heeft 2 jaar garantie, is enkele kg's zwaarder en u kunt de koolborstels niet wisselen.

De motoren van de Economy worden aan de binnenkant van het chassis gemonteerd, deze worden zodoende minder vuil tijdens het rijden. De motoren drijven de aandrijfrollen direct aan, er wordt geen gebruik gemaakt van tandwielen of kettingen. Tot op heden zijn de meegeleverde kabels van de motoren naar de bedieningskast ongeveer 6 meter lang.

Bij de Economy worden de aandrijfrollen altijd handmatig op de banden geplaatst. U dient dit te doen met een slinger (zoals de uitdraaipootjes van de caravan). U kunt ook gebruik maken van een schroefboormachine (mits van degelijke kwaliteit). U kunt zodoende deze handeling verrichten zonder echte krachtsinspanning.

Reich-move-control-economy
Reich-move-control-economy-test
Reich Economy

De Economy beschikt over zeer brede roestvrijstalen aandrijfrollen. Deze worden handmatig gelijktijdig op de wielen geplaatst met een slinger of door een schroefboormachine. U verliest 12 centimeter bodemvrijheid bij montage van de Reich Economy Move Control onder uw caravan, dit is 3-5 centimeter meer dan de andere Move Control. Het voordeel van deze naar beneden gerichte constructie, is dat de Move Control minder ruimte naar boven in neemt. Een standaard mover heeft een chassisbalk nodig van 18 centimeter. Indien het chassis minder hoog is, dient het verschil opgevuld te worden met platen. De Reich Economy kan volstaan met een balk van zelfs minder dan 8 centimeter. Indien u een caravan heeft met een lage chassisbalk en tussen de balken heeft u niets zitten wat de montage belemmert, dan kan de Reich Economy soms de mover zijn die de meeste bodemvrijheid geeft. Deze situatie komt echter zelden voor.

Bij de Economy Move Control is gebruik gemaakt van wat dikker staal. De Move Control weegt ongeveer 38 kg. De roestvrijstalen aandrijfrollen zijn slijtvast. Het verschil met de oude comfort mover is dat de Economy geen beschermkappen aan de buitenzijde heeft (ook niet als optie mogelijk). Het is ook niet mogelijk om de motordrive (automatisch opzetsysteem) als optie te installeren. Tevens is de Economy blauw en de Comfort zwart.

De Economy Mover is geschikt voor caravans tot 1.800 kg. Echter indien u de mover onder een normaal chassis van ongeveer 18 cm hoogte monteert, komen de aandrijfrollen relatief laag te hangen waardoor de grip op de banden niet optimaal is. Wij raden daarom deze Move Control aan voor caravans tot ongeveer 1.100 kg.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een volledig overzicht van de inbouwmaten van de Reich Economy en de Reich Comfort Move Control. Bijzonder bij deze Move Control is dat de motoren niet achter de banden zitten, maar in het midden van de caravan. Tevens is het laagste punt niet de verbindingsstang, maar de motoren zelf. Dit laatste is het nadeel van de Reich Economy en de Reich Comfort Move Control. Het voordeel van deze Move Controls is dat er maar een chassisbalk nodig is van 11 cm. Als u de Move Control omgedraaid monteert, kunt u zelfs met een nog kleinere chassisbalk de Move Control monteren zonder gebruik te maken van montageplaten.

De Reich Economy Light is 4 kg zwaarder, is iets minder krachtig en heeft 2 jaar garantie. De aandrijfrollen zijn van staal in plaats van aluminium en het is niet mogelijk om de koolborstels van de motoren te wisselen.

Reich-move-control-economy-inbouw

Inbouwmaten Reich Economy

Ons advies
De Reich Economy is een stabiele mover. Echter door de afwijkende bouwvorm, komt deze mover te laag te hangen onder een standaard caravan chassis. Er wordt zodoende veel schade mee gereden. Tevens is de grip op de banden niet optimaal, bij minder gunstige omstandigheden kan de mover slippen. Wij adviseren deze mover daarom voor speciale caravans met een chassisbalk van ongeveer een 10 cm hoog. Ook hebben we geen negatieve ervaringen met caravans met een gewicht van maximaal 1100 kg.Vragen? mail ons op info@Onderhoudslader.nl Wij antwoorden erg snel.
Telefonisch zijn wij op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op
NL: 085-7843666.
©2000-2017 CaravanMoverShop

Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden | Juridisch | Contact | Facebook | Youtube | Google+ |CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO