Onderhoudslader
een webshop van CaravanMoverShop
CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO


AL-KO Mammut MoverHet bedrijf AL-KO


AL-KO is een Duitse familieonderneming met wereldwijd meer dan 3600 medewerkers. Het bedrijf heeft enkele divisies zijnde voertuigtechniek, tuin & hobby en lucht- en klimaattechniek. Het bedrijf is in 1931 opgericht door Alois Kober en heeft zich onder andere gespecialiseerd in het maken van chassis voor aanhangers en caravans. AL-KO is hiermee marktleider.
De Mammut is het rangeersysteem van AL-KO.

Movers in tests en op forums


Er zijn de afgelopen jaren meerdere mover testen gedaan.
Ons advies is altijd dat u zich niet volledig door deze testen moet laten leiden. Testen spreken elkaar vaak tegen en worden vaak niet kundig uitgevoerd.
Een test is ook altijd een momentopname, een testwinnaar zou bijvoorbeeld in de praktijk best de meest storingsgevoelige mover kunnen zijn.
Wij zijn gespecialiseerd in movers en hebben hierin veel praktijkervaring. Zodoende kunnen wij u goed adviseren omtrent de juiste keuze voor uw caravan.Veiligheid


De AL-KO mover is zoals wij zeggen een ‘moderne mover'. Een moderne mover rolt niet terug op hellingen tot 25%. De caravan beweegt niet zelfstandig voorwaarts of achterwaarts. Een mover zonder deze ingebouwde rem vormt een onberekenbaar veiligheidsrisico. Immers, zonder deze rem kan een caravan op een helling in volle vaart naar beneden komen bij een storing of lege accu. Bij een moderne mover hoeft u zich zelfs tot op zekere hoogte geen zorgen te maken dat u schade veroorzaakt als u de rollen vergeten bent van de band af te halen. U kunt simpelweg de caravan niet in beweging krijgen met de auto. Een mover zonder deze automatische rem (zelfremmende transmissie) heeft ongeveer 20% meer kracht. Echter de extra kracht gaat wel ten koste van veiligheid.


AL-KO AMS Mammut


De Mammut komt maximaal tot zijn recht als deze gemonteerd is onder een caravan met een AL-KO chassis waarin een M gestanst is. U verliest dan namelijk geen bodemvrijheid. Dit chassis wordt sinds 2010 onder veel caravans gebruikt.
Bodemvrijheid is de ruimte tussen de weg en het chassis. Als u te weinig bodemvrijheid over heeft, moet u bij elke drempel erg goed oppassen. Bij veel nieuwe caravans ligt het AL-KO Vario M-Chassis betrekkelijk laag bij de weg waardoor de Mammut de beste keuze is. Bij elke andere mover is een montageplaat nodig om de mover te kunnen monteren. Hierdoor verliest u minimaal 7 cm bodemvrijheid. De Mammut adviseren wij ook voor de zwaarste caravans.

AL-KO Mammut mover
AL-KO Mammut

Boven- of onderinbouw


Er zijn twee modellen AL-KO Mammut movers. Het onderinbouw model is qua bevestiging gelijk aan andere movers. Er is een montagestang nodig die onder het chassis doorloopt. Deze mover is bedoeld voor caravans met een standaard Al-Ko chassis waarin geen M is gestanst. U raakt bij deze mover ongeveer 6 centimeter bodemvrijheid kwijt. Ook is deze mover ca. 10 kg zwaarder vergeleken met het boveninbouw model.
De boveninbouw variant (model M) heeft geen stang onder het chassis doorlopen, u verliest dan geen bodemvrijheid. Doordat er een patent is afgegeven, is AL-KO de enige fabrikant die dit mag aanbieden.

AL-KO-mammut-gemonteerd.jpg
AL-KO Mammut gemonteerd

U kunt de chassis die geschikt zijn voor de AL-KO Mammut herkennen aan de ingestanste M (van Mover of van Mammut). Deze chassis zijn te vinden onder caravans met een AL-KO chassis vanaf ongeveer bouwjaar 2010. De voorbereiding in het chassis is nog geen garantie dat de mover gemonteerd kan worden. Een gasleiding of verwarmingsbuis kan tot gevolg hebben dat er voor de wielen geen mover gemonteerd kan worden. Als de mover wel gemonteerd kan worden, weegt deze slechts 32 kg. Doordat er nooit montageplaten nodig zijn, is dit bij de nieuwe caravans met AL-KO Vario M chassis de lichtste mover.

De AL-KO Mammut onderinbouw is meestal te monteren onder caravans met een standaard chassis. Het verschil betreft alleen de bevestiging en de onderinbouw is later ook om te bouwen tot een boveninbouwmodel. De onderinbouw is 10 kg zwaarder dan de boveninbouw.

Zie hier een voorbeeld van een montage onder een Kip Kompakt caravan. Dit is het speciale Kip model met een 18CM chassis zodat deze mover gemonteerd kan worden:
2011-kip-kompakt-AL-KO-m-foto-1.jpg
AL-KO Mammut Kip Kompakt

2011-kip-kompakt-AL-KO-m-foto-2.jpg
AL-KO Mammut Kip Kompakt

2011-kip-kompakt-AL-KO-m-foto-3.jpg
AL-KO Mammut verbindingsbalk

Behuizing


Het grootste voordeel van de Mammut M moge duidelijk zijn: maximale bodemvrijheid. Een ander groot verschil ten opzichte van andere movers betreft de afwerking. De mover is in een volledig aluminium behuizing uitgevoerd. Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, maar beschermt de mover ook tegen vocht en viezigheid welke tijdens het rijden opspat. Door deze behuizing is de mover beschermd tegen pekel, benzine, olie en is er sprake van een corrosievrije aandrijving. Doordat de mover een afdichting heeft die aan de IP65 norm voldoet, kunt u de mover schoonmaken door de tuinslang er op te zetten.

AL-KO Mammut Tuinslang
AL-KO Mammut product afbeelding

Bediening


Voordat u de mover kunt bedienen, moet u deze activeren. Dit doet u door met de afstandsbediening over de magneetschakelaar heen te gaan. Vervolgens kunt u op een knop drukken zodat de rollen volautomatisch naar de banden toe gaan. Als deze er op zitten kunt u met de mover manoeuvreren. De bediening gaat zeer comfortabel en u kunt zeer precies de caravan aankoppelen aan de auto. De mover kunt u eenvoudig sneller en langzamer laten rijden door de joystick meer of minder naar voren te bewegen.

Met de joystick zijn de snelheid en de bochten bij de aanloop traploos regelbaar. Een Softstart- en Softstop-functie voor een zacht aanrijden en stoppen maken eenvoudig rangeren op een kleine ruimte mogelijk. Het systeem kan op de plaats 360 graden draaien. Het aankoppelen aan het trekkende voertuig is makkelijk te realiseren. Het systeem beweegt de caravan traploos met een maximale snelheid tot 0,5 km/u (14 cm/s). De mover werkt op hellingen tot 28 procent. De mover werkt ook als een rem, hij rijdt niet terug op een helling. Het overwinnen van hoogteverschillen tot 4 centimeter is geen probleem.

De AL-KO Mammut is op een unieke wijze beveiligd tegen ongewenste activatie. De afstandsbediening moet over een in de disselafdekking geïntegreerde sensor worden gehaald. Dan pas wordt de mover geactiveerd en kunnen de aandrijfrollen op de wielen van de caravan aangedrukt worden. Als het systeem 100 seconden niet gebruikt wordt, gaat het automatisch uit. Bij montage moet er op worden gelet dat het neuswiel niet tegen de sensor aan kan komen. Wij vinden het beter als de sensor in de caravan wordt gemonteerd.

AL-KO Mammut mover magneetschakelaar
AL-KO Mammut magneetschakelaar

AL-KO Mammut mover afstandsbediening 2
AL-KO Mammut afstandsbediening

U kunt er voor kiezen om bij elk aanschakelen van de afstandsbediening een oerkreet te laten horen, deze functie kan ook uitgezet worden.

AL-KO Mammut mover open
AL-KO Mammut geopend

Boven- of onderinbouw


Er zijn twee modellen AL-KO Mammut movers. De onderinbouw variant is niet anders dan andere movers. Er is een montagestang nodig die onder het chassis doorloopt. U raakt zodoende ongeveer 6 centimeter bodemvrijheid kwijt. De boveninbouw variant (model M) heeft deze stang niet onder het chassis lopen, u heeft dan de maximale bodemvrijheid. Doordat er een patent is afgegeven, is AL-KO de enige fabrikant die een stang tussen het chassis mag hebben.

AL-KO Mammut mover BOVENINBOUW
AL-KO Mammut schematische tekening

AL-KO Mammut mover BOVENINBOUW-2
AL-KO Mammut losse movers zonder bekabeling e.d.

De M is gemakkelijk te herkennen in het chassis:
AL-KO Mammut mover M op het chassis
AL-KO Mammut M in het chassis

AL-KO Mammut mover M op het chassis
AL-KO Mammut boveninbouw
De onderinbouw gebruikt dit metaalwerk. U kunt van de onderinbouw variant een boveninbouw variant maken.

AL-KO Mammut onderinbouw
AL-KO Mammut onderinbouw stang

De caravans vanaf 2010 met AL-KO chassis hebben vaak een ingestanste M (van Mover of van Mammut). Deze chassis zijn voorbereid voor montage van een boveninbouwmover. De AL-KO Mammut boveninbouw is dan direct te monteren aan het chassis. De mover wordt aan de beide chassisbalken in rijrichting voor de as geïnstalleerd. De montage lijkt gemakkelijker dan het is, hiervoor is het belangrijk het juiste gereedschap en technische kennis te hebben. De montage is alleen mogelijk indien de gaten in het chassis vrij te bereiken zijn, soms zit hier een buis van de verwarming of een gasleiding en bij sommige Fendt caravans kan de verlaagde instap voor de wielen een probleem zijn. Het verplaatsen van de waterafvoer is meestal geen probleem.

Zie hier de inbouwmaten van de Mammut:
AL-KO Mammut inbouwmaten
AL-KO Mammut inbouwmaten

Zie hieronder de schematische tekening van de Mammut:
AL-KO-Mammut-mover schematisch
AL-KO Mammut verschil onder en boven inbouw
Let op dat er geen buizen van de verwarming of een verlaagde instap (Fendt caravans) op de plek zit waar de mover gemonteerd wordt. Een waterafvoer is meestal geen probleem om te verleggen.

AL-KO-Mammut-mover verwarmingsbuis
Let op dat er geen verwarmingsbuis zit.

Montage en levering


Elke AL-KO Mammut mover wordt in de fabriek getest, u kunt daarom bij levering van een AL-KO Mammut mover sporen vinden van de bevestiging op de testopstelling. De afstandsbediening dient u echter wel te koppelen met de motoren. U kunt dit doen voordat u de mover gaat monteren, maar let op, de motoren beschikken over een gyroscoop en weten dus wat boven en onder is. U moet elke motor juist positioneren, alsof ze al gemonteerd zijn. U dient de kabels naar de accu te trekken en daar op aan te sluiten. De elektronica zit in de motorunit; er is dus geen besturingskast.


Garantie


De garantieperiode bedraagt 24 maanden. Wanneer het product bedrijfsmatig of professioneel wordt gebruikt of bij een belasting die daarmee gelijkgesteld kan worden, wordt de garantieperiode verkort tot 12 maanden.

Verlengde garantie


Wanneer de AL-KO Mammut uitsluitend privé wordt gebruikt, wordt de garantie voor gebreken aan onderdelen nog eens met 36 maanden verlengd tot een garantieperiode van 5 jaar.
Deze verlengde garantie op onderdelen omvat echter niet de afstandsbediening en de accessoires.

Deze garantie is Europees en alleen van toepassing als u de mover gekocht heeft bij een officieel verkooppunt van AL-KO. Bij problemen kunt u natuurlijk bij ons terecht, maar u kunt ook bij elk AL-KO servicepunt in Europa de Mammut laten repareren. Bij de levering zit een boekje met alle servicepunten in Europa, u kunt deze lijst ook vinden op internet. Het doel van de servicepunten is om u zo spoedig mogelijk weer de Mammut te laten gebruiken. Indien een motor vervangen moet worden, dienen bij de versies 1, 2 en 3 ook de kabels naar de accu vervangen te worden.

Technische gegevens


Technische gegevens:Boveninbouw MOnderinbouw
Inbouw in rijrichtingvoor de asvoor + achter de as
Eigengewicht32 kg42 kg
Maximale bodemvrijheidjanee, 6 cm extra (door dikte van de montagestang)
Maximale toelaatbaar trekgewicht2,25 ton2,25 ton
Maximale stijgingshoekbij 2,25t: 13 %bij 2,25t: 13%
bij 1,80t:16% bij 1,80t: 16%
bij 1,20t: 28% bij 1,20t: 28%
Softstart en Softstop ja ja

Er is geen verschil in motoren tussen de onderinbouw en boveninbouw variant. U kunt de onderinbouw variant ombouwen naar de boveninbouwvariant, mits u de speciale dwarsbalk, vulplaten en ringen bestelt.

AL-KO Mammut versie 1,2, 3 en 4


De AL-KO Mammut is in 2010 geïntroduceerd. Deze noemen wij versie 1. Elke nieuwe mover heeft kinderziektes en dus kwam AL-KO na niet al te lange tijd met een versie 2. Bij deze versie is de afstandsbediening verbeterd en de bekabeling dikker gemaakt. Versie 3 kwam in 2013 op de markt en beschikt over een nog verder verbeterde communicatie met de motoren. De dubbelasversie is verkrijgbaar vanaf 2014. Deze motoren worden sinds 2015 ook bij de enkelasversie geleverd (M20, of versie 4). Bij dit nieuwe model is de warmte afvoer verbeterd en kan in geval van een probleem de kabelaansluiting op de motor losgemaakt worden zodat de kabels naar de accu niet gedemonteerd hoeven te worden.

Kenmerken Mammut
Video AL-KO Mammut

Vragen? mail ons op info@Onderhoudslader.nl Wij antwoorden erg snel.
Telefonisch zijn wij op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op
NL: 085-7843666.
©2000-2017 CaravanMoverShop

Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden | Juridisch | Contact | Facebook | Youtube | Google+ |CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO